Lednička je jeden z nejdůležitějších spotřebičů, bez kterého bychom se obešli těžko byť jen pár dnů. Přesto doporučujeme její výběr neuspěchat, protože je to docela vysoká investice a budete ji zřejmě používat denně. Podle čeho se tedy rozhodovat?
To je nejdůležitější otázka. Vše se odvíjí od toho, jakou máte kuchyni. Pokud máte stylovou kuchyňskou linku nebo si takovou zrovna pořizujete, jsou pro vás jasnou volbou vestavěné ledničky. Jestliže se taková linka do vaší kuchyně nevejde, je řešení lednička volně stojící. Ta se může postavit prakticky kamkoliv.
Záleží opět hlavně na prostoru. Lednička jednodvéřová byla u nás vždy tradiční volbou, ale pokud máte doma dost místa, je komfortním řešením americká lednička, která má dvoje dveře a vejde se do ní mnohem víc potravin. Příjemné je také mít chladnou vodu a led po ruce ve dveřích lednice, což americká lednička obvykle nabízí.
Pro menší domácnosti ale stačí lednička jednodvéřová (obvykle je řešena jako lednička s mrazákem). Její výhodou je menší spotřeba energie a také nižší pořizovací cena.
Tady jde hlavně o vaše rozhodnutí. Potřebujete mrazit hodně potravin a budete si kupovat externí mrazák? Pak není nutné mít mrazák v ledničce. Ale většině lidí stačí jediný spotřebič, který umí obojí. Lednička s mrazákem je proto nejběžnější volbou, kterou si zákazník vybere.
Denní spotřebu ledničky uvádí výrobce. Kromě toho jsou ledničky rozdělené do kategorií podle energetických tříd A až G, nejúspornější jsou přitom ty označené A a A+.
Je potřeba mít na paměti, že lednička je zapnutá neustále, proto je dobré vybrat nějakou úspornou. Na spotřebu má vliv i okolní teplota, takže není vhodná příliš vysoká teplota v bytě (na 30 stupňů), nebo postavit ledničku na sluneční světlo – to se asi netýká vestavěné ledničky, ale lednička lednička volně stojící by se k oknu dostat mohla.